Συνέντευξη Π. Μιχαλόπουλος στο περιοδικό The Insurer

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΑΔ

Τάκης Μιχαλόπουλος «Η ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κλάδου μας προϋποθέτει τη συλλογική ανάπτυξη της Διαμεσολάβησης»

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), Τάκης Μιχαλόπουλος, δίνει μία ουσιαστική συνέντευξη για τον ασφαλιστικό κλάδο στην χώρα μας.

Ο κ. Τάκης Μιχαλόπουλος, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), ασχολείται με τα κοινά του ασφαλιστικού κλάδου εδώ και 20 χρόνια, κάνοντας καθημερινότητά του την επίλυση των προβλημάτων της Διαμεσολάβησης. Μιλώντας στο περιοδικό The Insurer και τον Αντώνη Αντωνόπουλο εκφράζει την πάγια θέση του για ενιαία αντιμετώπιση και συλλογική ανάπτυξη της διαμεσολάβησης.

Κύριε Μιχαλόπουλε, Διαθέτετε μακρόχρονη εμπειρία στον Ασφαλιστικό Κλάδο ήδη από το 1983. Τι έχει αλλάξει στο επάγγελμα αυτές τις δεκαετίες και τι έχει μείνει ίδιο;

Τ.Μ.: Σίγουρα σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν πολλά άλλαξαν στο επάγγελμα για έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, που το πιθανότερο είναι να ξεκίνησε ως ασφαλιστικός σύμβουλος από το Agency μιας μεγάλης Ασφαλιστικής Εταιρείας, ενταγμένος σε ένα unit και ευελπιστώντας ως νέος, αισιόδοξος αλλά επαγγελματικά άπειρος σε μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα. Αυτό που κυρίως άλλαξε είναι η αναγνώριση της αξίας και της αναγκαιότητας του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από τους καταναλωτές και η γενικότερη αποδοχή του επαγγέλματος από το κοινωνικό σύνολο. Έχει τρέξει πολύ νερό στο «αυλάκι» από την εποχή του περιστασιακού ασφαλιστή με την τσάντα, που παράλληλα, εξασκούσε και άλλα επαγγέλματα. Σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την εφαρμογή νέων οδηγιών και κανονισμών αλλά και την υποχρέωση συμμετοχής σε απαιτητικές εξετάσεις και σε ώρες επαναπιστοποίησης γνώσεων ενισχύθηκε το επαγγελματικό profil του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και αναδείχθηκε θεσμικά στην ελληνική κοινωνία μη έχοντας καμία σχέση με την προ 35ετίας εικόνα του. Αυτό όμως που έχει μείνει, κατά την άποψη μου ίδιο είναι η αναμφισβήτητη αναγκαιότητα της παρουσίας του δίπλα στον ασφαλισμένο καταναλωτή, εξοπλισμένο πλέον με την εξειδίκευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ενημέρωση του σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα να συμβουλεύει υπεύθυνα και να προτείνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για την κάλυψη της ασφαλιστικής του ανάγκης.

Από το 2019 που αναλάβατε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) είναι εμφανείς οι ενέργειες σας για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας. Ειδικότερα, πως προασπίζει η ΠΟΑΔ το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή κυρίως στην εποχή του COVID 19;

T.Μ.: Οι ενέργειές μας στόχο πράγματι έχουν την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου μας, τα οποία όμως, τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και σύνθετα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία οφείλει να προασπίζει τα επαγγελματικά συμφέροντα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και των Σωματείων που εκπροσωπεί, άλλωστε αυτή είναι και η καταστατική της υποχρέωση και το κάνουμε πράξη παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται έγκαιρα και στοχευμένα σε συνεργασία και με άλλα Σωματεία αλλά και τα κατά τόπους Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Οι παρεμβάσεις μας αυτές απευθύνονται προς Κλαδικούς Φορείς Ασφαλιστικές Εταιρείες, Πιστωτικά Ιδρύματα, την Εποπτική Αρχή κλπ.. Στη δύσκολη χρονικά συγκυρία των τελευταίων μηνών, λόγω του COVID-19 η ΠΟΑΔ παρενέβη έγκαιρα απευθυνόμενη προς τα αρμόδια υπουργεία στοχεύοντας στην άμεση λύση προβλημάτων, ώστε να επιτύχει τη μικρότερη δυνατή απώλεια για το εισόδημα των συναδέλφων μας και τα καταφέραμε. Ενδεικτικά, αναφέρω την ένταξη αρχικά των ΚΑΔ της Διαμεσολάβησης στο Β΄ πλαίσιο στήριξης για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρέμβασή μας για την έκδοση ΚΥΑ και την επαναδιανομή του βοηθήματος του ειδικού σκοπού των 800€ σε όσους διατηρούσαν και δεύτερο ΚΑΔ με μηδενικό ΦΠΑ. Την εξασφάλιση παράτασης τριών μηνών για τη συμπλήρωση των 75 ωρών επαναπιστοποίησης και τη δυνατότητα έγκαιρης ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών πολλών, όπως αποδείχθηκε τελικά, συναδέλφων μας ανά την επικράτεια.

Το ενδιαφέρον σας για τη συλλογική πρόοδο του κλάδου είναι έκδηλο αφού ασχολείστε με τα κοινά του κλάδου για σχεδόν 20 χρόνια. Πάγια θέση σας αποτελεί η συλλογική ανάπτυξη της διαμεσολάβησης. Είναι εύκολη η επίτευξη αυτής της ενότητας;

T.Μ.: Πράγματι ασχολούμαι αυτά τα χρόνια που αναφέρατε με τα κοινά του Κλάδου και πιο συγκεκριμένα από το 2001 ως μέλος του ΔΣ του Πρωτοβάθμιου Σωματείου ΣΠΑΤΕ και στη συνέχεια, από τη θέση του προέδρου του από το 2010-2019. Τα τελευταία χρόνια, ως πρόεδρος της ΠΟΑΔ συμμετέχοντας παράλληλα, στο ΔΣ της ΕΑΔΕ από τη θέση του αντιπροέδρου και εισπράττοντας όλα αυτά τα χρόνια την αποδοχή και την εκτίμηση των συναδέλφων μου τους οποίους και ευχαριστώ. Δύσκολα χρόνια για όλους μας με σημαντικές αλλαγές στον Κλάδο μας και εν μέσω δεκαετούς οικονομικής κρίσης που μας βοήθησε όμως, να συνειδητοποιήσουμε την αξία της συσπείρωσης και της συλλογικότητας στον Κλάδο μας, για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων μας. Ενδεικτικά, αναφέρω την εφαρμογή του Solvency II, που οδήγησε στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι των δικτύων τους, την εφαρμογή των οδηγιών 30& 31 της ΕΕ, την ψήφιση του 4583/18, την επαναπιστοποίηση των 75ωρών και την εφαρμογή του κανονισμού GDPR, που άλλαξαν τα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά αυξάνοντας παράλληλα και τις υποχρεώσεις των διαμεσολαβητών. Όσον αφορά στο ερώτημά σας, θέλω να επισημάνω ότι η ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κλάδου μας προϋποθέτει τη συλλογική ανάπτυξη της Διαμεσολάβησης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της ενότητας. Η ΠΟΑΔ είναι αυτός ο Δευτεροβάθμιος Πανελλήνιος Φορέας εκπροσώπησης της Διαμεσολάβησης, που έχει πετύχει στην πράξη αυτήν την ενότητα μέσω της καταστατικής του δομής και λειτουργίας. Τα εγγεγραμμένα μέλη του είναι 11 Πρωτοβάθμια Σωματεία απ΄ όλη την επικράτεια μέσω των οποίων εκπροσωπούνται Πανελλαδικά οι συνάδελφοι μας. Η ΠΟΑΔ διοικείται από 9μελές ΔΣ στο οποίο εκπροσωπούνται σχεδόν όλα τα Σωματεία και είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά των τελευταίων 15 ετών και για το λόγο αυτό έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τα προβλήματα των συναδέλφων πανελλαδικά, πράγμα το οποίο έχουν διακρίνει οι συνάδελφοι και αυτό εκδηλώνεται έμπρακτα με την εγγραφή νέων Σωματείων στην ΠΟΑΔ..

Πώς βλέπετε το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης; Tι προβλήματα αντιμετωπίζει;

T.Μ.: Το μέλλον της ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, όπως έχω αναφερθεί και πρόσφατα, διαγράφεται ελπιδοφόρο με δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά που προσωρινά πλήττεται από τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η υπερφορολόγηση, η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα του πελάτη/καταναλωτή και οι αθέμιτες πρακτικές ορισμένων δικτύων διανομής έναντι των υπολοίπων. Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες μπορούν να απαλειφθούν/μειωθούν αλλά αυτό προϋποθέτει χρόνο και στοχευμένες παρεμβάσεις. Η πολιτεία από τη μεριά της πάλι, μπορεί να δώσει πιο σύντομα μια ώθηση ανάπτυξης στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης παρέχοντας φοροαπαλλαγή στα ασφαλιστήρια Υγείας και Περιουσίας αλλά και με την υλοποίηση εν τέλει της ΣΔΙΤ που αναμένεται εδώ και χρόνια.

Ποια τα σχέδια της ΠΟΑΔ για το επόμενο διάστημα;

T.Μ.: Τα σχέδια της Πανελληνίας Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν αυτά τα οποία αποφασίστηκαν από το νέο ΔΣ, που προήλθε από τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2019. Κυρίως, η ενίσχυση της φωνής της Ομοσπονδίας με την εγγραφή κάποιων ακόμη Σωματείων της Περιφέρειας και τη δημιουργία νέων Σωματείων σε νομούς της Ελλάδος, όπου οι συνθήκες το ευνοούν. Σημαντικά επίσης, είναι η οργανωτική αναβάθμιση και η ενίσχυση της νομικής και φοροτεχνικής λειτουργίας με σκοπό την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, διεκδίκηση και υποστήριξη των συμφερόντων των μελών μας. Η οικονομική ενίσχυση της ΠΟΑΔ μέσω αμφίδρομης συνεργασίας και προβολής κλαδικών θεμάτων με ασφαλιστικές εταιρείες και τα κατά τόπους Επαγγελματικά Επιμελητήρια μέσω του site της ΠΟΑΔ.

Η ΠΟΑΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στον Κλάδο μας και τις νέες τάσεις που δημιουργούνται και οφείλουμε να είμαστε επαρκείς και ανεξάρτητοι για να μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά, όταν παραστεί ανάγκη για τη διαφύλαξη και προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών μας, όπως αναφέρεται ρητά στο καταστατικό μας.

Πηγή: Insurance Innovation

Αν το βρήκατε ενδιαφέρον, μοιραστείτε το εύκολα και γρήγορα !